Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Users Topics Under Avatar
cmfteam 


Posty: 33
Postawił 31 piw(a)
Skąd: wlkp
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   
   Adres forum: www.CMF-Team.info


No dkoladnie ja o to bardzo bardzo dawno temu prosilem.
Dzieki bardzo! I piwko leci za fatyge ;)
_________________
[[ Only Club Music -> www.CMF-Team.info ]]
Do??cz do tysi?cy klubowicz?w forum!

-------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
href

Posty: 14
Piwa: 2/9
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   
   Adres forum: brak


a czemu na odzielnym zapytaniu? :P nie mozna bylo dac do tego z viewtopica? :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
KnofeL 
Ti-Rex



Posty: 1546
Piwa: 3790/41
Skąd: Wodzis?aw ?l?ski
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   
   Adres forum: http://ave.nazwa.pl/knofel/


Do kt?rego ??
_________________
..:: Made by KnofeL
::..

Chcesz pomocy... Tylko FORUM! nie wysy?a? do mnie PW!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
href

Posty: 14
Piwa: 2/9
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   
   Adres forum: brak


Do tego co pobiera liczbe postow, nazwa postera etc., imo lepiej tak by bylo :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
KnofeL 
Ti-Rex



Posty: 1546
Piwa: 3790/41
Skąd: Wodzis?aw ?l?ski
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007   
   Adres forum: http://ave.nazwa.pl/knofel/


Hmmm co? nie umie znale?? tego zapytania - chory jestem i ciezko mi si? my?li :( Jak je znajde to zmienie, bo wiadomo im mniej zapyta? tym lepiej :mrgreen:
_________________
..:: Made by KnofeL
::..

Chcesz pomocy... Tylko FORUM! nie wysy?a? do mnie PW!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Jogi_PL 

Posty: 3
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: Nie 11 Lut, 2007   
   Adres forum: http://www.gigalinkz.boo.pl/


niewiem czemu ale mi ten mod nie chce dzia?ac
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
DooM1 


Posty: 37
Piwa: 14/19
Wysłany: Pon 12 Lut, 2007   
   Adres forum: http://mugenwu.com/forum/index.php


Piwko za dobry pomys?. ;) bardzo fajny mod.

Jogi_PL napisał/a
niewiem czemu ale mi ten mod nie chce dzia?ac

Robisz co? wtedy ?le, u mnie ?miga a? si? kurzy.
_________________
"I will make him an offer he couldn't refuse" ~M.C.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
marecek

Posty: 7
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: www.206club.net


...teraz pomy?l o sytuacji, gdzie masz wy?wietlanych 50 odpowiedzi na stron?. Generujesz dodatkowych 50 zapyta? per strona - ban na ka?dym hostingu w ci?gu kilku godzin ;)

Nie da si? wyci?gn?? tej informacji w inny spos?b? :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
KnofeL 
Ti-Rex



Posty: 1546
Piwa: 3790/41
Skąd: Wodzis?aw ?l?ski
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: http://ave.nazwa.pl/knofel/


Jakie 50 zapyta? na strone ??
_________________
..:: Made by KnofeL
::..

Chcesz pomocy... Tylko FORUM! nie wysy?a? do mnie PW!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
marecek

Posty: 7
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: www.206club.net


$t_sql = "SELECT COUNT(topic_id) as all_topics
FROM " . TOPICS_TABLE . "
WHERE topic_poster = " . $poster_id;

generujesz przy ka?dym wywo?aniu viewtopics.php, czyli masz dodatkowych 50 zapyta? (za?o?y?em 50 post?w wy?wietlanych per strona).

Sam lubie takie fajne mody, ale odk?d mam sw?j serwer, to uwa?niej przygl?dam si? ich konstrukcji ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
KnofeL 
Ti-Rex



Posty: 1546
Piwa: 3790/41
Skąd: Wodzis?aw ?l?ski
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: http://ave.nazwa.pl/knofel/


Hmm chyba nie za bardzo wiesz o czym m?wisz... To zapytanie wykonywane jest tylko raz.

Btw href, przej?a?em ten plik troche dok?adniej i nie znalaz?em zapytania do kt?rego mo?na by to podpi??... a juz napewno nie do zapytania kt?re zlicza ilo?? post?w - bo takiego zapytania tam nie ma.
_________________
..:: Made by KnofeL
::..

Chcesz pomocy... Tylko FORUM! nie wysy?a? do mnie PW!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
marecek

Posty: 7
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: www.206club.net


KnofeL napisał/a
Hmm chyba nie za bardzo wiesz o czym m?wisz... To zapytanie wykonywane jest tylko raz.

Btw href, przej?a?em ten plik troche dok?adniej i nie znalaz?em zapytania do kt?rego mo?na by to podpi??... a juz napewno nie do zapytania kt?re zlicza ilo?? post?w - bo takiego zapytania tam nie ma.


wiem o czym m?wi?:

ustawienia: 50post?w na stron?, bez modyfikacji:
Strona wygenerowana w 0,86 sekundy. Zapyta? do SQL: 15

ustawienia: 50post?w na stron?, w??czona Twoja modyfikacja:
Strona wygenerowana w 1,12 sekundy. Zapyta? do SQL: 65

(no comment)

ustawienia:50post?w na stron?, bez modyfikacji, bez wy?wietlania ilo?ci post?w u?ytkownik?w
Strona wygenerowana w 0,84 sekundy. Zapyta? do SQL: 14

mo?na to podsumowa? jednym s?owem - ta modyfikacja jest bardzo ?le pomy?lana !

Nie chodzi mi tu o krytyk? Twojej osoby. Po prostu trzeba uwa?a? co si? instaluje na forum, kt?re generuje du?y ruch.
Jak wida? - mo?na gdzie? na wy?szym poziomie zmusi? serwer by generowa? ilo?? post?w u?ytkownika jednym zapytaniem dla wszystkich u?ytkownik?w wy?wietlanych na stronie. To samo da si? gdzie? zrobi? z tematami. Nie grzeba?em w phpbb, dlatego tylko sygnalizuj? problem. Wy znacie temat.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
KnofeL 
Ti-Rex



Posty: 1546
Piwa: 3790/41
Skąd: Wodzis?aw ?l?ski
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   
   Adres forum: http://ave.nazwa.pl/knofel/


Hmmm faktycznie masz racj?. Zwracam honor. Musze to sprawdzi
_________________
..:: Made by KnofeL
::..

Chcesz pomocy... Tylko FORUM! nie wysy?a? do mnie PW!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
szymel 

Posty: 36
Piwa: 3/29
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 17 Cze, 2007   
   Adres forum: www.movie-team.org


czy cos ruszylo w temacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
href

Posty: 14
Piwa: 2/9
Wysłany: Czw 21 Cze, 2007   
   Adres forum: brak


te tematy sa w petli ktora wyciaga posty i przy kazdym przejsciu przez petle robi sie zapytanie..przed ta petle nie da rady dac tego zapytania bo wtedy nie bedzie $poster_id, mozna sprobowac dokleic to do tego zapytania:
Kod
$sql = "SELECT p.post_id, p.post_time, p.enable_sig, p.enable_html, p.enable_smilies, p.post_edit_count, p.post_edit_time, p.post_username, p.post_approve, p.poster_delete, p.post_edit_by, p.post_parent" . $sgv . "u.user_id, u.username, u.user_level, u.user_jr, u.user_allowhtml, u.user_posts, u.user_allowsig, u.user_sig, u.user_sig_bbcode_uid, u.user_allowsmile, u.user_avatar_type, u.user_allowavatar, u.user_avatar, u.user_rank, u.user_viewemail, u.user_website, u.user_email, u.can_custom_ranks, u.user_custom_rank, u.user_session_time, u.user_allow_viewonline, pt.post_text, pt.bbcode_uid, pt.post_subject $ph_field
FROM " . POSTS_TABLE . " p
$ph_table
LEFT JOIN " . POSTS_TEXT_TABLE . " pt ON (pt.post_id = p.post_id)
LEFT JOIN " . USERS_TABLE . " u ON (u.user_id = p.poster_id)
WHERE p.topic_id = $topic_id
$limit_posts_time
GROUP by p.post_id
ORDER BY p.post_order, p.post_time $post_time_order
LIMIT $start, $user_posts_per_page";

ale tez raczej nie da rady bo relacje miedzy tym zapytaniem a zapytaniem z moda knofela == NULL,Undefined,False(niepotrzebne skreslic : P)... dlatego pewnie w phpbb nie ma tej opcji : ] podsumowujac nie sadze zeby cos ruszylo, ale mozna by zrobic cos na wzor liczenia postow domyslnie w phpbb, czyli zrobic dodatkow? kolumne ktora bedzie sie uaktualniac po napisaniu tematu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KnofeL
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Za treść postów administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim władzom. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione.
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 52